filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

lördag, mars 08, 2008

Pans labyrint [DVD]


Pans labyrint är 2006 års allra bästa film och att Guillermo del Toro fått ta emot åtskilliga priser för sitt mästerliga verk är bara logiskt. Med stor mänsklighet och värme tar Del Toro sig an en liten flickas ansträngningar att överleva i en kall och omänsklig miljö. Med en officer i Francos facsistarmé under spanska inbördeskriget som fosterfar är förhållandena inte de bästa för Ofelia, mästerlikt spelad av unga Ivana Baquero. Ofelia spenderar mycket tid i en sagovärld befolkad av en faun och andra väsen. Gränsen mellan den vanliga världen och sagans är allt annat än självklar i händerna på den mexikanske regissören, som med Pans labyrint överträffar allt han tidigare tagit sig för. Det visuella har alltid varit Del Toros signum och trots att han överträffar sig själv även inom det området håller historieberättandet här samma höga nivå. Det är spännande, skrämmande, gripande, fantasieggande, hemskt och bedövande vackert. En saga, javisst, men definitivt inget för barn. Däremot en skattkammare för alla vuxna.

Bild, ljud och extra
Bilden är riktig bra, men saknar den djupa svärta som det ständigt närvarande mörkret hade behövt för att framstå utan brister. Trots det ser Pans labyrint fantastisk ut på min tv. Det finns så mycket ögongodis att ta in att att jag nästan tror mig ha hamnat i Ofelias sagovärld på riktigt. Ljudet är ännu bättre med en fullständigt levande audiell miljö. Det knakar och susar, viskas och dånas, från alla tänkbara håll. Ljudmixen gör nästan lika mycket för helhetsupplevelsen som bilden. Extramaterialet håller toppklass. Kommentarspåret är som alltid när det gäller Guillermo del Toro suveränt. Resten håller också för en närmare granskning, med åtskilligt matnyttigt i form av featuretter och annat smått och gott.

Betyg
Filmen: 5/5
Utgåvan: 5/5

Dvd-info
Bild: 1.85:1
Ljud: Spanska (Dolby Digital 5.1)
Text: Engelska
Region: 2
Distributör: Optimum Releasing
UPC: 060034578109

Pans labyrint/Pans Labyrinth (El Laberinto del fauno, Mexiko 2006)85

Etiketter: , ,