filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

måndag, januari 28, 2008

A History of Violence [DVD]


David Cronenberg är en regissör som inte väjer för det obekväma eller det svårttillgängliga. Under sin långa karriär har han hunnit med floppar såväl som succéer. Cronenberg har väl egentligen inte haft några större framgångar på biograferna sedan Flugan, men A History of Violence lockade åter publiken i stora skaror. Filmen är också en av Cronenbergs mest lättillgängliga någonsin, även om den innehåller spår av regissörens egenheter. Intensiva sexscener och närgånget våld sätter sin prägel på A History of Violence, utan att ta överhanden. Berättelsen om hur Tom Stall (Viggo Mortensen) konfronteras med krafter ur sitt förflutna är lika effektiv som den är överraskande i sina vändningar.

Bild, ljud och extra
Bilden är riktigt bra, utan att komma upp till referensklass. Ljudet gör inte så mycket väsen av sig, men funkar gott. Extramaterialet är riktigt bra, främst då kommentarspåret med David Cronenberg. Minidokumentärer och annat smått och gått är också sevärt, om än inte lika intressant.

Betyg
Filmen: 4/5
Utgåvan: 3/5

Dvd-info
Bild: 1.85:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, finska, norska, engelska m.m.
Region: 2
Distributör: SF
UPC: 391772391537

A History of Violence (USA 2005)

Etiketter: ,