filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, januari 29, 2008

David Cronenberg: Interviews with Serge Grünberg [Bok]

I franske journalisten Serge Grünbergs bok får vi komma den kanadensiske filmskaparen och regissören David Cronenberg (biografi på Wikipedia) in på skinnet. Bokens kapitel delar upp Cronenbergs liv i perioder och avhandlar ett par filmer i stöten. Varje kapitel inleds med introduktioner författade av Grünberg, som är alltför pretentiösa för att falla mig på läppen. Merparten av boken utgörs dock av intervjuer som här återges mer eller mindre ordagrant. Grünberg leder med allt annat än enkla frågor intervjuerna i spännande riktningar. Vissa ämnen och teman tenderar att återkomma, och upprepningar förekommer därför, men i det stora hela är det väldigt intressant och stimulerande läsning om en av våra stora nutida filmkonstnärer.


Cronenberg tar sällan komersiella hänsyn när han gör sina filmer, även om några varit mer lättillgängliga och studioanpassade än andra. Första långfilmen Shivers skapade 1975 stort rabalder i hemlandet Kanada och så har det fortsatt. Att vara kontroversiell är i sig inget mål för Cronenberg, men han vägrar att undvika det utmanande för att vara till lags. Ibland går skapelserna hem hos den stora publiken. The Dead Zone, Flugan och A History of Violence (senaste filmen som diskuteras i boken) har kanske gått bäst, men Cronenberg är minst lika känd för klassiker som The Brood, Scanners och Videodrome (som av många anses vara den absoluta fullträffen). Nyligen aktuella Eastern Promises ska också ha gått bra på biograferna.


I David Cronenberg: Interviews får vi chansen att lära mer om vad som driver denne "auteur". Vad tycker han om politik och politiker? Vad är moral? Bryr sig Cronenberg om vad recensenterna skriver?

Betyg
Boken: 3/5


Bokinformation
David Cronenberg: Interviews with Serge Grünberg
av Serge Grünberg och David Cronenberg
Förlag: Plexus Publishing (2006)
ISBN: 0859653765
Beställ boken på bokus!

Etiketter: ,