filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, januari 23, 2008

Sommardåd [DVD]


Det är bara några dagar sedan vi kunde läsa Brad Renfros död. Han dog den 15 januari 2008, endast 25 år gammal. Rubrikerna har alltför ofta handlat om Renfro som missbrukare, men han var en också begåvad skådespelare. Brad Renfro debuterade redan som elvaåring i Klienten och han med att spela in mer än tjugo långfilmer. Bland dessa hittar vi Bully, Ghost World, The Jacket och Sommardåd.

Sommardåd baseras på en historia av Stephen King, utgiven i novellsamlingen Sommardåd/Vinterverk. Brad Renfro spelar Todd Bowden, en smart kille som klarar sig bra på högstadiet. Todd upptäcker att en gammal man i gransskapet är en krigsförbrytare från andra världskriget. Sir Ian McKellen spelar nazistbefälet som blir tvingad att berätta om fasorna i koncentrationslägren, utpressad av den lika nyfikne som naive Todd. Regissören heter Bryan Singer och är mer känd för De misstänkta, X-Men och Superman Returns. Sommardåd står sig slätt i jämföresle med hans övriga filmer, även om det ibland blir ganska ruskigt. Inte heller saknas överraskande vändningar. När den gamle nazisten säger, "Var försiktig, pojk. Du leker med elden", menar han verkligen vad han säger. Den riktiga spänningen uteblir dock, spänning som en thriller som Sommardåd inte klarar sig utan.

Bild, ljud & extra
Bilden är skarp och detaljrik, med bra kontrast och färgåtergivning. Ljudet är också bra, men utnyttjar vare sig surroundkanalerna eller subben fullt ut. Det undermåliga extramaterialet är begränsat till en kort PR-film av standardslag, en biotrailer och några filmografier.

Betyg
Filmen: 2/5
Utgåvan: 2/5

Dvd-info
Bild: 2.35:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska, tyska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, finska, norska m.m.
Region: 2
Distributör: Universal
UPC: 050582137514

Sommardåd (Apt Pupil, USA 1998)

Etiketter: ,