filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

lördag, januari 12, 2008

Den innersta kretsen [DVD]


Med Robert De Niro i regissörsstolen ställer skådespelareliten upp. Varenda biroll spelas av ett mer eller mindre välkänt namn. Nåt mindre än ett välspelat drama är därför inte att vänta. Håller Den innersta kretsen någon klass i övrigt då? Jodå, jag klagar inte. En något förvirrande och långsam inledning till trots, tar det sig varefter. Tempot blir aldrig något att yvas över, men det hela är stabilt och faktiskt ganska spännande. Intrigerna staplas på varandra i denna kalla kriget-thriller där vi samtidigt får en inblick i hur USA:s moderna spionorganisation byggdes upp med början tillbaka på 30-talet. De Niro lyckas med konststycket att få en spionhistoria utan action (men några få mycket obehagliga våldsamheter) och med en riktig träbock till huvudkaraktär (Matt Damon som tystlåten CIA:s chef för kontraspionage) intressant. Inte dåligt med tanke på att det bara är De Niros andra film som regissör.

Bild, ljud & extra
Nordisk Film slår nya bottenrekord vad gäller DVD-utgåvors utformning och extramaterial. Menyval för språk och några trailers är allt förutom filmen. Fattigt. Bilden funkar fint med jordtoner som förstärker känslan av det kalla kriget och djup film noir-svärta. Ljudmixen får inga berg att rämna, men en del miljöljud hörs runt om i ljudbilden då och då. Bra bild och ljud med andra ord.

Betyg
Filmen: 3/5
Utgåvan: 3/5

Dvd-info
Bild: 1.85:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, finska, norska
Region: 2
Distributör: Nordisk Film
UPC: 332421029036

Den innersta kretsen (The Good Sheppard, USA 2007)

Etiketter: