filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

måndag, januari 21, 2008

The Prestige [DVD]


Christer Nolan och Christian Bale fortsätter att samarbeta efter succén med Batman Begins. Senare i år har uppföljaren The Dark Night premiär, men mellan dessa båda mastodontfilmer hann de med att göra den betydligt mer lågmälda The Prestige. Här spelar Bale magikern Alfred "The Professor" Borden i en historia som utspelar sig i London under slutet av 1800-talet. Bordens störste konkurent heter Robert "The Great Danton" Angier (Hugh Jackman). Det Angier saknar i fingerfärdighet och uppfinningsrikedom tar han igen genom att trollbinda publiken med sin charm. Borden saknar Angiers karisma, men är betydligt mer talangfull som illusionist. Magikernas kamp om publikens gunst och den perfekta trolleriakten får allt värre konsekvenser, där de inte tvekar till att bloda ner sina händer.

Hela filmen är uppbyggd likt magikernas trick, med tre akter som kan liknas vid trickets tre delar. "The pledge" där något presenteras och förväntningarna byggs upp, "the turn" där något försvinner och slutligen "the prestige" som förlösaren där det borttrollade dyker upp igen. Det vill till att hålla ögonen öppna för att hänga med i svängarna, för precis som i ett trollerinummer försöker Nolan få oss att titta åt ett annat håll när viktiga saker händer. Men allt finns där att lista ut för den uppmärksamme.

The Prestige är spännande, gåtfull och mycket välspelad. Bale och Jackman ger sina karaktärer det djup de behöver för att hållas intressanta. Båda två spelar män som offrar allt för sin konst. Trots sina olika personligheter är Borden och Angier innerst inne väldigt lika, båda två lika passionerade och hänsynslösa. I birollerna hittar vi flera fina aktörer, bland annat av Michael Caine, Scarlett Johansson och David Bowie som Nikola Tesla. För att vara en film som gjordes för att hålla igång mellan tagningarna av de två batmanfilmerna, är The Prestige helt enkelt förtrollande bra.

Bild, ljud & extra
Den superba bilden återger de mörka miljöerna på ett finfint sätt, med bra detaljnivå och god kontrast. Ljudmixen är fet och subben får bekänna färg flera gånger. Surroundkanalernas utnyttjas till fullo och bidrar till att bygga upp en tät stämning. Extramaterialet består av en bakomfilm i fem delar, ett bildgalleri och filmens biotrailer. Okej men inte så mycket mer.

Betyg
Filmen: 4/5
Utgåvan: 4/5

Dvd-info
Bild: 2.40:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska, franska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, finska, norska, engelska m.m.
Region: 2
Distributör: Warners
UPC: 321948106474

The Prestige (USA 2006)

Etiketter: ,