filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, september 27, 2006

Besatt - The Exorcism of Emily Rose (The Unseen Version) [DVD]

Källa: IMDB
The Exorcism of Emily Rose är något så ovanligt som en hybrid mellan rättegångsdrama och skräck. Filmen börjar med att Emily Rose (Jennifer Carpenter), en djupt troende universitetsstudent, dör efter en exorcism. Åsikterna om vad som dödat henne går isär. Var hon besatt av demoner? Eller var hon allvarligt sjuk och borde ha medicinerats? Hennes präst, Fader Moore (Tom Wilkinson), häktas och åtalas som vållande till flickans död, genom exorcismen och genom att avbryta Emily Rose medicinering. Advokaten Erin Bruner (Laura Linney) får det svåra uppdraget att försvara prästen.

Så här långt verkar nog The Exorcism of Emily Rose för de flesta vara ett tämligen ordinärt rättegångsdrama, om än med ett annorlunda tema. Måste det rätta svaret vara antingen tro eller vetenskap, eller finns något däremellan? Men då vittnesmålen tar vid får vi uppleva det som skedde genom deras ögon, som de upplevde händelserna. Och det vi får se är skrämmande. Hela tiden inom rimlighetens ramar bevittnar vi hur Emily Rose förvandlas, av besatthet eller sjukdom, till en ömsom fasansfull, ömsom lidande, varelse.

The Exorcism of Emily Rose lyckas med konststycket att balansera mellan de båda genrerna. Inte nog med det, skräcken och rättegångsdramat sipprar in i varandra och förstärker intrycken. Den visuellt begåvande, och för mig okände, regissören Scott Derrickson har till sin hjälp en uppsättning skådespelare som sällan skådats i skräcksammanhang. Laura Linney och Tom Wilkinson ger en tyngd som är svår att slå, och Jennifer Carpenters insats som Emily Rose är en fröjd, eller fasa, att skåda. Hennes fysiska förmågor med både kroppen, ansiktsutryck och inte minst rösten liknar inget annat, och övertygar mig om att en människa verkligen kan uppfattas som besatt. Väg samman allt detta och slutsatsen kan bara bli en, skräckgenren mår bra av att kryddas med nya influenser. För en sak är säker. Även om filmen fungerar mycket bra i rättssalen så är det som skräckfilm den verkligen briljerar.

Bild, ljud & extra
Bild och ljud bidrar till vällustigt skräckfyllda ögonblick, såväl som realistiskt, gripande drama. Skärpan är finfin och färgerna väl definierade. Ljudspåret är tydligt och välfyllt av såväl miljöljud som stämningsskapande musik. Alla högtalarna får stundom göra sitt. Som helhet en utmärkt audiovisuell upplevelse.

Kommentarspåret med regissören Scott Derrickson ägnar mesta tiden åt att beskriva olika regiknep och, inte minst, färgsättning och bildkomposition. Efter att ha omnämnts åtskilliga gånger kan ingen tveka om att Dario Argento är en betydelsefull förebild och hans influenser återspeglas regelbundet i det visuella. Dessutom finns här tre bakomfilmer på totalt dryga 40 minuter, som tar upp hur filmskaparna kom i kontakt med bakgrundshistorien och hur de utvecklade manuset, hur filmen rollsattes och slutligen premisserna för den visuella designen. En bortklippt scen och filmens trailer kompletterar det hela. Vad jag saknar i extramaterialet är mer kopplingar till verklighetens Emily Rose, vilka korn av sanning finns i handlingen och de olika scenerna. Under kommentarspåret sista minut nämner Derrickson en del om detta, men detta är inte nog för att stilla min nyfikenhet. Och detta är också den största bristen i det annars ganska intressanta extramaterialet, mer bredd här och toppbetyget hade varit givet.

Sammanfattning
The Exorcism of Emily Rose är en vacker, skrämmande och gripande film som lyckas väl med att blanda rättegångsdramat med skräckenfilmen. Resultatet är inte splittrat utan snarare angenämt komplext. Den ställer många frågor men ger inga svar, precis som film ska fungera. Lägg till detta en finfin presentation och ett skapligt extramaterial och rekommendationen är given.

Betyg
Filmen: 4/4
Utgåvan: 4/4

Dvd-info
Originaltitel: The Exorcism of Emily Rose
Bild: 2.40:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, norska, danska, finska, engelska m.m.
Region: 2
Distributör: Universal (Sony Pictures Home Entertainment)
UPC: 051162183617

Besatt - The Exorcism of Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose, USA 2005)

Etiketter:

tisdag, september 26, 2006

Outland [DVD]

Vilket kärt återseende! Inte hade jag räknat med att den här tidiga 80-talsrullen med Sean Connery skulle hålla än idag. Jag såg Outland på bio hemma i Västervik, den "svenska" titeln var då Operation: Outland, och minns den som spännande och välgjord. Connery spelar O'Niel, polischef på Io, en av Jupiters månar. På gruvkolonin där leder han en liten styrka poliser, ett jobb som kan verka mer simpelt än det är. Efter några mystiska självmord kommer han en drogsmugglarhärva på spåren, med kopplingar ända upp i toppen på gruvbolaget.

Grejen med Outland är att science fictionmiljön bara är en kuliss, medan historien är en ganska traditionell polisthriller med starka westerninfluenser. O'Niels detektivarbete, där den ärlige polisen sätter sitt eget liv på spel, har vi sett i otaliga snutfilmer. Och i filmen senare del, i den stora och oundviklig konfrontationen, kunde de av banditbossen inhyrda lönnmördarna lika gärna ridit in på sina hästar för att eliminera den bångstyrige sheriffen.

Det trevliga är att mixen är effektiv och ser till att spänningen och drivet finns där filmen igenom. Att en del av specialeffekterna ser mossiga ut kan jag leva med. Skådespelet håller genomgående god klass, jag känner igen många ansikten främst från olika teveproduktioner, och Sean Connery är allra bäst. Med lika delar vemod och beslutsamhet gör han O'Niel till en sympatisk hjältekaraktär. Gruvkolonin ser härligt sliten ut, i sann Stjärnornas krig-tradition, och bidrar till en solid helhetskänsla. Jerry Goldsmiths traditionella filmmusik passar allt som oftast bra, men ibland blir den lite väl sentimental och dramatisk.

Bild, ljud & extra
Med tanke på dvd-utgåvans ålder får man vara nöjd med både bild- och ljudprestanda. Bilden är anamorfisk och presenteras i orginalformatet 2.35:1 med skaplig skärpa och vettiga färger. Största bristerna visar sig under mörka respektive ljusa scener, i mörker försvinner alla detaljer och mot ljus bakgrund syns källmaterialets repor och andra skador väldigt tydligt. En del "telecine wobble" förekommer också. Men som helhet är bilden ändå okej, och även om den inte är särskilt njutbar i sig så stör den inte filmupplevelsen. Det engelska ljudspåret presenteras i Dolby Digital 5.1 och funkar bra. De bakre högtalarna används inte för så mycket mer än efterklang, men hela den främre delen av ljudbilden och baskanalen utnyttjas väl. Dialogen är tydlig, om än något burkig emellanåt. Extramaterialet är sparsamt och består av filmens biotrailer (i anamorfiskt 1.85:1-format) samt en hög textbaserade inslag som biografier och produktionsanteckningar. Informativt visserligen, men hade förstås varit effektivare i filmad dokumentärform.

Sammanfattning
Outland kan vara svår att hitta på dvd, antagligen får ni vända er till utländska dvd-butiker, exempelvis brittiska Play. Utgåvor med svensk text blir kanske tuffare att hitta, denna norska hade jag turen att hitta på cdon. Den recenserade utgåvan kommer med fullt acceptabel ljud- och bildkvalité, medan extramaterialet får underkänt. Outland passerade visserligen förbi på biograferna utan att lämna några djupare avtryck efter sig, men är som helhet, precis som denna utgåva, en trevlig upplevelse som jag gärna rekommenderar.

Betyg
Filmen: 3/4
Utgåvan: 2/4

Dvd-info
Bild: 2.35:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1), tyska, spanska (Dolby Surround)
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska m.m.
Region: 2 (Norsk)
Distributör: Sandrews
UPC: 321940149820

Outland (Storbritannien 1981)

Etiketter:

fredag, september 22, 2006

Svensk biopremiär för Pan's Labyrinth våren '07

Guillermo del Toros Pan's Labyrinth (El Laberinto del Fauno) utspelar sig, precis som hans tidigare film The Devil's Backbone (El Espinazo del diablo, 2001), i ett Spanien märkt av fascism. Pan's Labyrinth, som fått lysande recensioner efter festivalvisningar världen över, distribueras i Sverige av Triangelfilm. Enligt Åsa Jacobsson, presschef hos Triangelfilm, förväntas filmen gå upp på svenska biografer under våren 2007. Och om alla håller tummarna riktigt hårt, kanske vi får se den på biorepertoaren redan i slutet på vintern.

Fram tills dess får vi alla hålla tillgodo med den officiella hemsidan där mer finns att läsa om handlingen och produktionen. Eller varför inte passa på att ladda hem någon av de fantastiskt läckra bakgrundsbilderna eller avatarerna?

Etiketter: ,

fredag, september 01, 2006

Full Metal Jacket [DVD]

Källa: filmbyen.net
Krig på film framställs många gånger som en plats för hjältar och stordåd, ofta i form av actionspäckade äventyr. Men ibland handlar krigsfilm om det helvete som alla inblandade tvingas gå igenom, och har något att säga om människans våldsamma historia. Stanley Kubricks krigsdrama om Vietnamkriget, Full Metal Jacket, hör till den senare kategorin.

Filmen följer några amerikanska marinkårssoldater från den grundläggande infanteriutbildningen på Parris Island till den bistra verklighetens skitiga strider i ett härjat Vietnam. Inledningens exercis är lika obehagligt utmattande som effektiv, inte bara för soldaterna, utan också som filmupplevelse. De som inte pallar för trycket dukar bokstavligt talat under. Och då är ändå utbildningen ingenting mot vad som sedan väntar i Vietnam.

I stridens hetta, såväl som i tristessen mellan slagen, visar sig människan från sin allra lägsta sida. Bara när någon fått döda, finns små stunder av lycka, i övrigt framstår både förberedelserna inför kriget och striderna i sig, som ett meningslöst helvete. Människor förlorar livet för småsaker, ärorik hjältedöd förekommer överhuvud taget inte. Människan är inget värd, mer än som en bricka i ett obeskrivligt grymt spel. Kubrick dömer ingen, Full Metal Jacket är snarare obehagligt objektiv, men jag kan inte annat än förfasas.

Full Metal Jacket har knappast kommit till för att underhålla i ordets lättsamma bemärkelse, men det hindrar den inte från att emellanåt vara spännande. Långa stunder är den dock bara plågsamt obehaglig och är i dessa stunder också mest relevant. Det är då den väcker frågor och tvingar en att tänka efter. Även om ett krig är berättigat, hur klarar någon att leva med krigstrauman? Och om krigets syfte dessutom kan ifrågasättas, vad återstår då? Vissa krig kanske inte går att undvika, men många gånger borde alla göra så mycket mer för att hitta en lösning som inte försätter människor i en omöjlig situation.

Det är inget snack om saken, Stanley Kubrick har lyckats få till en stark och tankeväckande film om krig och hur det påverkar den enskilde människan. Kameraarbetet och musiken samverkar till att skapa en bild av de motstridiga känslor som ett krig lockar fram. Stämningsfyllda toner blandas med tidstypisk populärmusik, långa statiska tagningar varvas med skakiga kamerarörelser. Disciplin och kaos hand i hand, och mitt i smeten ett gäng ypperliga skådespelare. Matthew Modine, som Joker, har aldrig varit bättre, R. Lee Ermey är oförglömlig som den obarmhärtige instruktören under militärutbildningen, Vincent D'Onofrio lockar fram många känslor som den mobbade menige Pyle och Adam Baldwin är grym som Animal Mother. Jag skulle kunna räkna upp hela ensemblen.

Bild, ljud & extra
Mycket har skrivits om vad som egentligen är rätt bildformat för Stanley Kubricks filmer; här får vi i vilket fall en icke-anamorfisk fullskärmsbild (vilken då skiljer sig från bioversionernas beskurna men ändå ska vara enligt Kubricks önskemål, hur det nu går ihop) som fungerar utmärkt. Lite smuts från källmaterialet syns då och då, men som helhet är bilden riktigt fin. Ljudet är tydligt men inte särskilt maffigt, säkert på grund av originalets monospår och dess begränsningar. Mer tryck i basen och lite ljud i de bakre högtalarna hade helt klart förstärkt upplevelsen, men ljudspåret fyller sitt syfte. Biotrailern är det enda extramaterial som finns att beskåda.

Sammanfattning
Stanley Kubricks Full Metal Jacket är en mycket bra film; tänkvärd och gripande, obehaglig men också spännande. Dvd-utgåvan är minimalistisk, men gör filmen i sig rättvisa. Rekommenderas varmt.

Betyg
Filmen: 3/4
Utgåvan: 3/4

Dvd-info
Bild: 1.33:1
Ljud: Engelska, tyska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska m.m.
Region: 2
Distributör: Sandrews
UPC: 321937211547

Full Metal Jacket (USA 1987)

Etiketter: