filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

söndag, maj 25, 2008

Indiana Jones och Kristalldödskallens rike


Den fjärde installation av Indiana Jones äventyr är ett sjudundrande spektakel. Det mesta går att känna igen från tidigare filmer. De arkeologiska gåtorna, kvicka replikerna och adrenalinpumpande actionscenerna. Det finns många referenser till det förgågna som fansen kan le åt. Harrison Ford har åldrats med äran i behåll och är fortfaranda Indiana Jones. Ingen annan skådis skulle någpnsin kunna axla rollen som han. Shia LeBeouf är ett fynd, med en naturlig charm som räcker lång. Det har han visat tidigare i Transformers, och gör det här igen.

Allt funkar inte dock. Romansen mellan Indy och Marion blir lätt fånig, den överdrivna användning av datoranimeringar tar bort känslan av 50-tal (det känns i ryggraden att det inte är filmat "på riktigt") och avslöjandet av ursprunget av filmtitelns artefakter är bara för mycket Arkiv X för mig. Detta till trots så är Indiana Jones och Kristalldödskallens rike ett underhållande familjeäventyr. Med hatt och oxpiska till hjälp kan det ju inte gå helt fel, eller hur.

Filmen: 3/5

Indiana Jones och Kristalldödskallens rike (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, USA 2008)

Etiketter: