filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, september 26, 2006

Outland [DVD]

Vilket kärt återseende! Inte hade jag räknat med att den här tidiga 80-talsrullen med Sean Connery skulle hålla än idag. Jag såg Outland på bio hemma i Västervik, den "svenska" titeln var då Operation: Outland, och minns den som spännande och välgjord. Connery spelar O'Niel, polischef på Io, en av Jupiters månar. På gruvkolonin där leder han en liten styrka poliser, ett jobb som kan verka mer simpelt än det är. Efter några mystiska självmord kommer han en drogsmugglarhärva på spåren, med kopplingar ända upp i toppen på gruvbolaget.

Grejen med Outland är att science fictionmiljön bara är en kuliss, medan historien är en ganska traditionell polisthriller med starka westerninfluenser. O'Niels detektivarbete, där den ärlige polisen sätter sitt eget liv på spel, har vi sett i otaliga snutfilmer. Och i filmen senare del, i den stora och oundviklig konfrontationen, kunde de av banditbossen inhyrda lönnmördarna lika gärna ridit in på sina hästar för att eliminera den bångstyrige sheriffen.

Det trevliga är att mixen är effektiv och ser till att spänningen och drivet finns där filmen igenom. Att en del av specialeffekterna ser mossiga ut kan jag leva med. Skådespelet håller genomgående god klass, jag känner igen många ansikten främst från olika teveproduktioner, och Sean Connery är allra bäst. Med lika delar vemod och beslutsamhet gör han O'Niel till en sympatisk hjältekaraktär. Gruvkolonin ser härligt sliten ut, i sann Stjärnornas krig-tradition, och bidrar till en solid helhetskänsla. Jerry Goldsmiths traditionella filmmusik passar allt som oftast bra, men ibland blir den lite väl sentimental och dramatisk.

Bild, ljud & extra
Med tanke på dvd-utgåvans ålder får man vara nöjd med både bild- och ljudprestanda. Bilden är anamorfisk och presenteras i orginalformatet 2.35:1 med skaplig skärpa och vettiga färger. Största bristerna visar sig under mörka respektive ljusa scener, i mörker försvinner alla detaljer och mot ljus bakgrund syns källmaterialets repor och andra skador väldigt tydligt. En del "telecine wobble" förekommer också. Men som helhet är bilden ändå okej, och även om den inte är särskilt njutbar i sig så stör den inte filmupplevelsen. Det engelska ljudspåret presenteras i Dolby Digital 5.1 och funkar bra. De bakre högtalarna används inte för så mycket mer än efterklang, men hela den främre delen av ljudbilden och baskanalen utnyttjas väl. Dialogen är tydlig, om än något burkig emellanåt. Extramaterialet är sparsamt och består av filmens biotrailer (i anamorfiskt 1.85:1-format) samt en hög textbaserade inslag som biografier och produktionsanteckningar. Informativt visserligen, men hade förstås varit effektivare i filmad dokumentärform.

Sammanfattning
Outland kan vara svår att hitta på dvd, antagligen får ni vända er till utländska dvd-butiker, exempelvis brittiska Play. Utgåvor med svensk text blir kanske tuffare att hitta, denna norska hade jag turen att hitta på cdon. Den recenserade utgåvan kommer med fullt acceptabel ljud- och bildkvalité, medan extramaterialet får underkänt. Outland passerade visserligen förbi på biograferna utan att lämna några djupare avtryck efter sig, men är som helhet, precis som denna utgåva, en trevlig upplevelse som jag gärna rekommenderar.

Betyg
Filmen: 3/4
Utgåvan: 2/4

Dvd-info
Bild: 2.35:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1), tyska, spanska (Dolby Surround)
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska m.m.
Region: 2 (Norsk)
Distributör: Sandrews
UPC: 321940149820

Outland (Storbritannien 1981)

Etiketter: