filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, september 27, 2006

Besatt - The Exorcism of Emily Rose (The Unseen Version) [DVD]

Källa: IMDB
The Exorcism of Emily Rose är något så ovanligt som en hybrid mellan rättegångsdrama och skräck. Filmen börjar med att Emily Rose (Jennifer Carpenter), en djupt troende universitetsstudent, dör efter en exorcism. Åsikterna om vad som dödat henne går isär. Var hon besatt av demoner? Eller var hon allvarligt sjuk och borde ha medicinerats? Hennes präst, Fader Moore (Tom Wilkinson), häktas och åtalas som vållande till flickans död, genom exorcismen och genom att avbryta Emily Rose medicinering. Advokaten Erin Bruner (Laura Linney) får det svåra uppdraget att försvara prästen.

Så här långt verkar nog The Exorcism of Emily Rose för de flesta vara ett tämligen ordinärt rättegångsdrama, om än med ett annorlunda tema. Måste det rätta svaret vara antingen tro eller vetenskap, eller finns något däremellan? Men då vittnesmålen tar vid får vi uppleva det som skedde genom deras ögon, som de upplevde händelserna. Och det vi får se är skrämmande. Hela tiden inom rimlighetens ramar bevittnar vi hur Emily Rose förvandlas, av besatthet eller sjukdom, till en ömsom fasansfull, ömsom lidande, varelse.

The Exorcism of Emily Rose lyckas med konststycket att balansera mellan de båda genrerna. Inte nog med det, skräcken och rättegångsdramat sipprar in i varandra och förstärker intrycken. Den visuellt begåvande, och för mig okände, regissören Scott Derrickson har till sin hjälp en uppsättning skådespelare som sällan skådats i skräcksammanhang. Laura Linney och Tom Wilkinson ger en tyngd som är svår att slå, och Jennifer Carpenters insats som Emily Rose är en fröjd, eller fasa, att skåda. Hennes fysiska förmågor med både kroppen, ansiktsutryck och inte minst rösten liknar inget annat, och övertygar mig om att en människa verkligen kan uppfattas som besatt. Väg samman allt detta och slutsatsen kan bara bli en, skräckgenren mår bra av att kryddas med nya influenser. För en sak är säker. Även om filmen fungerar mycket bra i rättssalen så är det som skräckfilm den verkligen briljerar.

Bild, ljud & extra
Bild och ljud bidrar till vällustigt skräckfyllda ögonblick, såväl som realistiskt, gripande drama. Skärpan är finfin och färgerna väl definierade. Ljudspåret är tydligt och välfyllt av såväl miljöljud som stämningsskapande musik. Alla högtalarna får stundom göra sitt. Som helhet en utmärkt audiovisuell upplevelse.

Kommentarspåret med regissören Scott Derrickson ägnar mesta tiden åt att beskriva olika regiknep och, inte minst, färgsättning och bildkomposition. Efter att ha omnämnts åtskilliga gånger kan ingen tveka om att Dario Argento är en betydelsefull förebild och hans influenser återspeglas regelbundet i det visuella. Dessutom finns här tre bakomfilmer på totalt dryga 40 minuter, som tar upp hur filmskaparna kom i kontakt med bakgrundshistorien och hur de utvecklade manuset, hur filmen rollsattes och slutligen premisserna för den visuella designen. En bortklippt scen och filmens trailer kompletterar det hela. Vad jag saknar i extramaterialet är mer kopplingar till verklighetens Emily Rose, vilka korn av sanning finns i handlingen och de olika scenerna. Under kommentarspåret sista minut nämner Derrickson en del om detta, men detta är inte nog för att stilla min nyfikenhet. Och detta är också den största bristen i det annars ganska intressanta extramaterialet, mer bredd här och toppbetyget hade varit givet.

Sammanfattning
The Exorcism of Emily Rose är en vacker, skrämmande och gripande film som lyckas väl med att blanda rättegångsdramat med skräckenfilmen. Resultatet är inte splittrat utan snarare angenämt komplext. Den ställer många frågor men ger inga svar, precis som film ska fungera. Lägg till detta en finfin presentation och ett skapligt extramaterial och rekommendationen är given.

Betyg
Filmen: 4/4
Utgåvan: 4/4

Dvd-info
Originaltitel: The Exorcism of Emily Rose
Bild: 2.40:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, norska, danska, finska, engelska m.m.
Region: 2
Distributör: Universal (Sony Pictures Home Entertainment)
UPC: 051162183617

Besatt - The Exorcism of Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose, USA 2005)

Etiketter:

1 Comments:

At 31 maj, 2014 02:41, Blogger Unknown said...

Inspirerad av en verklig händelse som ägde rum i Tyskland(i Bayern) i 1976.
Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel

 

Skicka en kommentar

<< Home