filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, augusti 30, 2006

Paycheck [DVD]

Källa: IMDB
Ibland får man inte låta fånigheter stå i vägen för en rolig stund. Men jag ska erkänna att jag ofta gör just det. Det kan vara så svårt att koppla bort det rationella och logiska att det förtar nöjet, inte bara när det gäller film, utan kanske också livet i allmänhet. För att kunna luta sig tillbaka och uppskatta John Woos Paycheck är den förmågan definitivt en förutsättning.

Ben Affleck spelar Michael Jennings, en frilansande ingenjör i en snar framtid, specialiserad på att plagiera uppfinningar genom "reverse engineering". För att Michael inte ska kunna sälja sina konstruktioner vidare raderar uppdragsgivarna hans minne efter varje uppdrag. Senaste uppdraget har varat tre långa år, men lönechecken han förhandlade till sig i förväg är stor nog att kompensera den förlorade tiden. När Michael ska hämta sina pengar får han veta att han, innan han fick minnet raderat, avsagt sig rätten till pengarna. Istället har han lämnat ett kuvert till sig själv, med en massa till synes värdelösa saker. Inte nog med att Michael gett bort alla sina pengar, av en anledning han inte kan förstå, helt plötsligt finner han sig på jagad av okända män såväl som av FBI. När sakerna i kuvertet visar sig komma mer än väl till pass under Michaels flykt, som om han redan i förväg vetat vad han skulle komma att behöva, måste han ställa sig frågan vad han egentligen konstruerat.

Paycheck är en verklighetsflykt, varken mer eller mindre. Baserad på en novell av Philip K. Dick (Blade Runner, Minority Report, A Scanner Darkly) fanns potentialen att säga något vettigt om de moraliska dilemman som filmen snuddar vid. John Woo har dock koncentrerats sig på stunts och explosioner, vilket han ju redan tidigare visat att han behärskar i filmer som The Killer (Dip hyut shueng hung) och Face/Off. Resultatet är inte originellt, men fungerar mycket tack vare det gedigna hantverket. Det är snyggt, maffigt och tämligen väl spelat.

Bild, ljud & extra
Dvd-utgåvan från Universal kan visa upp fin bildkvalité, visserligen med tendenser till kantförstärkning och lite skräp emellanåt men inget som nämnvärt sänker totalintrycket. Ljudet är ännu vassare, framför allt i de många actionsekvenserna vaknar alla högtalare till liv och levererar en omvälvande ljudupplevelse. Extramaterialet består av två kommentarspår, ett vardera av John Woo och manusförfattaren Dean Georgaris, två featuretter och ett gäng bortklippta scener (som inte tillför något av vikt). Bästa kortet i given är Dean Georgaris kommentarspår som resonerar kring intrigen och förutsättningarna kring inspelningen utan att som de övriga inslagen smöra för allt och alla.

Sammanfattning
Medioker men underhållande för stunden. Det omdömet tycker jag sammanfattar filmen såväl som extramaterialet. Det som höjer sig över genomsnittet är bild och ljud, och det gäller såväl det John Woos konstnärliga ambitioner som utgåvans kvalitéer. Väl värd att kolla upp för actionvänner, slöseri med tid för alla andra.

Paycheck (USA 2003)

Etiketter: