filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

torsdag, juli 20, 2006

Flightplan [DVD]

Källa: IMDB
Under 2005 kom både Red Eye (recension) och Flightplan, två thrillers som utspelar sig på hög höjd. Båda filmerna lyckas på vissa plan, men haltar på andra. Vad fungerar då i Flightplan? Främst är det uppbyggnaden av historien, med psykiskt labila Kyle (Jodie Foster) som kärnpunkt, som smittar av sig med rusktig effektivitet. Huvudpersonens paranoia och obehag känns äkta, och det lever hela filmen på ganska länge. Ombord på flygplanet snurrar sedan storyn allt snabbare, med Kyles förvunna dotter och misstänksam personal som drivande faktor. Tyvärr lider Flightplan av så stora luckor i manuset att inte ens bra skådespel och imponerade realistiska flygplansmiljöer (med undantag av det enorma svängrum för passagerarna som verkar råda ombord) orkar väga upp. Meningen är att vi ska sväva i ovisshet om dottern verkligen existerar eller bara är ett hjärnspöke, men vilket alternativ jag än väljer att tro på under filmens gång, finns här alltför uppenbara logiska luckor för att jag ska känna mig nöjd.

Bild, ljud och extra
Som förväntat av en modern storproduktion håller både bild och ljud riktigt bra klass. Förutom viss posterisering finns inget att klaga på med bilden; färgerna, skärpan och renheten imponerar. Samma sak med ljudet där surroundhögtalarna såväl som subba hålls i ständigt arbete. Extramaterialet består av ett gäng bakom kulisserna-inslag som tillsammans utgör cirka 45 minuter hyfsat intressant material.

Sammanfattning
Flightplan är inte en lika bra film som Red Eye, även om den rent tekniskt är mer imponerande, och det ser jag som ännu ett bevis på att hjärta och hjärna är viktigare än muskler och pengar.

Flightplan (USA 2005)

Etiketter: ,