filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

lördag, mars 25, 2006

Bad Taste [DVD]

Källa: www.moviebox.se
Peter Jacksons långfilmsdebut Bad Taste tog fyra år att göra. Men slitet har lönat sig. Inte nog med att den spelat in vad den kostade många gånger om, Jackson har ju dessutom gått vidare och gjort ännu mer framgångsrika filmer sedan dess (om inte namnet Peter Jackson låter bekant så kanske filmtrilogin Sagan om ringen känns igen?). Med en stor dos humor och kilovis med slakteriprodukter tar sig Jackson an historien om utomjordingar som kommer till jorden för att hämta hem människokött som varuprov till en intergalaktisk snabbmatskedja.

Visst kan man ana att Jackson redan här har kläm på hantverket när man ser vad han åstadkommer med lite latex, några jeansskjortor, lådvis med lös ammunition, en miniräknare och jävlar anamma. Specialeffekterna övertygar kanske inte helt och hållet, vilket nog heller inte är meningen, men för att vara ett verk av entusiastiska amatörer ser det ändå överraskande bra ut. Hur är då Bad Taste som film? Nja, den hade helt klart mått bra av att trimmas ner en del. Den stora eldstriden är det tydligaste exemplet på när en rappare klippning hade varit att föredra. I det stora hela är det dock klippningen och kameraarbetet som bäst bidrar till det något sånär proffsiga intrycket som Jacksons förstlingsverk ändå gör. Det går inte att förneka att han redan här visar talang att berätta en historia.

Den här utgåvan från danska On Air duger, även om den inte imponerar. Bilden presenteras i fullskärmsformat, vilket innebär att den är beskuren från originalformatet 1.66:1. Lite matta färger och halvtaskig skärpa avslöjar att det är en lågbudgetproduktion i ordets rätta bemärkelse, men det är aldrig några problem att se vad som händer. Ljudet är enkelt men fungerar. Dialogen, på kraftig dialekt, hörs mestadels tydligt medan musiken och ljudeffekterna låter ganska vasst. Ingen större fokus på basen med andra ord. En biografi för regissören Peter Jackson är det enda extramaterial som erbjuds.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att Bad Taste inte är någon bra film, inte som film i stort, men inte heller som splatterkomedi. Däremot är den kul att se som kuriosa, det är ju trots allt här som en av modern tids mest framgångsrika filmregissörer tar sin karrtärs första stapplande steg.

Bad Taste (Nya Zealand 1987)

Etiketter: