filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, juli 18, 2006

A Fistful of Dollars [DVD]

Källa: OutNow
Sergio Leone och Clint Eastwood kunde knappast ana vad de startade med denna hårdkokta historia om en revolverman som hamnar mitt mellan två rivaliserande gangstergäng. Faktum är att "Clintan" mest såg filminspelningen i Europa som ett äventyr i främmande länder, men med liten chans till någon större framgång. Med facit i hand är det lätt att konstatera att Leones berättarstil och Eastwoods karaktär kom att bilda skola. Det fängslande fotot, med närbilder på fårade ansikten som ett av flera kännetecken, och den nakna skildringen av det karga landet i väst (om än här i spansk tappning) fungerar som en passande kuliss för den fåordige hårdingen som säljer sina tjänster till den som betalar bäst. Man kan tycka vad man vill om dubbningen till engelska, men för helhet är ljudupplevelsen, som den är, en otroligt viktig komponent i A Fistful of Dollars (För en handfull dollar på svenska).

Bild, ljud & extra
Den här brittiska specialutgåvan stoltserar med en suveränt restaurerad bild med klara färger, fin kontrast och bara ytterst lite repor och andra störande element. Bilden är gott och väl så bra som många nya filmer, och det är imponerande med tanke på att A Fistful of Dollars faktiskt är en lågbudgetrulle från 60-talets mitt. Ljudet är också bra, om än inte på samma nivå som ljudet. Lite vasst emellan åt, men oftast dynamiskt och klart. Visst saknas lite botten i revolverskotten, men musiken, dialogen och miljöljuden funkar utmärkt. Extramaterialet är också det av yppersta kvalitet, men fokus på kvalitet istället för kvantitet. Därmed inte sagt att det är lite att välja på, för här finns inslag med Leone-experten Sir Christopher Frayling (som också står för kommentarspåret) som analyserar filmen, intervjumaterial med Clint Eastwood, kort om restaureringsprocessen, en prolog som spelades in för amerikansk TV som skulle motivera våldsamheterna och mer därtill.

Sammanfattning
A Fistful of Dollars är en klassiker som håller än idag. Alla med minsta filmintresse bör kolla in en stilbildare som den här, vilket de säkert också redan gjort. Om inte annat så borde den här utgåvan i sig, med bild, ljud och extramaterial av yppersta klass, vara anledning nog för vem som helst.

A Fistful of Dollars (Per un pugno di dollari, Västtyskland/Spanien/Italien 1964)

Etiketter: