filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

fredag, mars 24, 2006

Black Rain [DVD]

Källa: www.moviewallpapers.net
I Ridley Scotts actionraffel Black Rain spelar Michael Douglas den hetlevrade, inte helt renhårige, snuten Nick Conklin som har en del otalt med polisens internutredare. Tillsammans med kollegan och vännen Charlie Vincent (Andy Garcia) eskorterar han Sato (Yusaku Matsuda), en fängslad japansk maffiaboss, hem till Osaka. När planet landar i Japan rymmer Sato varvid Nick, med sin tvivelaktiga bakgrund, blir misstänkt för att ha hjälpt honom. Nick och Charlie stannar, inte utan vissa påtryckningar, kvar i Osaka som observatörer, mot den lokala polisens vilja. Som guide och förkläde tilldelas de den erfarne polismannen Masahiro Matsumoto (Ken Takakura), som är allt annat än imponerad av sina amerikanska kollegors arbetsmetoder. Nick har förstås svårt att hålla fingrarna i styr och dras snart in i maktkampen som råder mellan Sato och andra Yakuza-bossar.

I Ridley Scotts händer blir Japan lika exotiskt och främmande som miljöerna i Alien, samtidigt som likheterna mellan Osaka och Blade Runners storstad emellanåt är slående. Genom att spela på de amerikanska och japanska karaktärernas olika livsfilosofier, markerar Scott avgörande skillnader mellan öst och väst. Nick är en ensamvarg som rättfärdigar sina handlingar även om han i grund och botten vet att han har fel. Matsumoto sätter stor ära i att vara del av en grupp, men lever med en ständig rädsla att förlora ansiktet. Dessa motpoler gör att historien lever på flera nivåer, samtidigt som den aldrig förlorar det för en actionfilm så viktiga drivet. Knappast någon av Ridley Scotts allra bästa filmer, men den lyckas helt klart fånga det härligt bombastiska 80-talet och fungerar samtidigt utmärkt som både visuellt ögongodis och underhållande action.

Bilden på den här utgåvan är inte anamorfisk och imponerar inte alls. Kornig i överkant, repig, smutsig och helt utan bett försvinner det mesta av finare detaljer och nyanser. På en 4:3-apparat duger kanske bilden men redan uppzoomad på en 32-tummare ser den riktigt trött ut. Tyvärr är det lika illa ställt med utländska utgåvor. Ljudet är bra mycket bättre. Visserligen är mixen extremt framtung, men samtliga främre högtalare används flitigt och det är bra tryck i basen. Bäst låter Hans Zimmers percussiondominerade och asiatiskt kryddade musik. Ljudbilden i övrigt andas väldigt mycket 80-tal, ofta med något burkig klang både på dialog och miljöljud. Extramaterial saknas helt.

För alla oss som älskar Ridley Scott och hans visuella briljans är det bara att hålla tummarna för att en bättre utgåva i framtiden. Scott, som ju varit med och lagt ribban för vad som förväntas med Director's Cuts och specialutgåvor, kommer säkert se till att Black Rain någon gång släpps med bildkvalité och extramaterial som lever upp till dagens krav.

Black Rain (USA 1989)

Etiketter: ,