filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, juli 18, 2007

Saints & Soldiers [DVD]


Med Band of Brothers i färskt minne (såg just hela serien för första gången) letade jag efter andra filmer om 2:a världskriget. Någonstans läste jag ett tips om Saints & Soldiers som tydligen vunnit en del priser på festivaler runt om i världen. Någon på nätet kallade den till och med för den bästa krigsfilmen genom tiderna.

Kom ner på jorden, min bäste vän. Saints & Soldiers är inte bäst, den är inte ens särskilt bra. Vi kastas huvudstupa in i handlingen. Tyska soldater avrättar efter tumult massor med amerikanska krigsfångar. Ett fåtal lyckas fly och spenderar resten av filmen i fiendeland, med målet att åter ansluta sig till de allierade. Mest tid spenderas åt mer eller mindre dåligt skriven dialog soldaterna emellan. Ett par gånger rör man om lite i grytan och slänger in en och annan konfrontation med tyska trupper.

Saints & Soldiers försöker vara mer än bara en krigsfilm och tar upp stora frågor. Är alla tyskar onda? Finns gud? Men manuset är stolpigt och frågorna tas upp på ett sätt som mer hör hemma i amatörteater. Skådisarna håller sig dessutom ofta på just den nivån. Allt detta, samt att filmen håller ett makligt, för att inte säga segt, tempo gör det omöjligt att komma karaktärerna in på livet.

Men Saints & Sinners är inte helt misslyckad. Trots liten budget är miljöerna och kostymerna övertygande, och den tekniska kvalitén helt okej. Bitvis blir det också spänannde, och i de stunderna glömmer man bristerna. Rekommenderas möjligen att hyra, men knappast att köpa.

Bild, ljud och extra
Bra bild och ljud. Av extramaterialet är bara det högst medelmåttiga kommentarspåret värt namnet. Biografier (text) och trailer kompleterar.

Betyg
Filmen: 2/5
Utgåvan: 3/5

Dvd-info
Bild: 1.85:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Text: Svenska, danska, finska, norska
Region: 2
Distributör: Scanbox
UPC: 706112382489

Saints & Soldiers (Saints and Soldiers, USA 2003)

Etiketter: