filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, maj 04, 2005

Short Cuts [DVD]

Före Short Cuts var Robert Altman ett okänt namn för mig, men den maffiga överföringen av ett antal av Raymond Carvers texter till den vita duken gjorde ett oförglömligt intryck på mig och Altman framstod i mina ögon närmast som ett geni. På dvd har det saknats en bra

Källa: The Criterion Collection
utgåva av denna pärla, men så släppte Criterion äntligen en fullmatad dubbel hösten 2004, och det är verkligen en utgåva värdig ett mästerverk. Short Cuts följer ett tjugotal människors öden under några dagar i Los Angeles. Visserligen inträffar några livsavgörande och omvälvande händelser för några av dem, men i samtliga fall är det vanliga liv som skildras. Närvarokänslan och den okonstlade direktheten som råder genom hela filmen gör det omöjligt att värja sig, personernas öden drabbar en som om de vore ens eget. Ena sekunden sörjer man en tragedi, nästa skrattar man med i
karaktärernas glädje, för att i nästa förfäras över hur vi människor beter oss i pressade situationer. Altman träffar med sin förmåga att skildra det spelade som om det vore äkta, och med fullständigt lysande stöd från en nästan övermänsklig ensemble, mitt i solar plexus; de tre timmarna i Raymond Carvers anda flyger förbi och efteråt finns det mycket att reflektera över, både kring filmen i sig men också om livet i stort.

Ljud, bild & extra
Criterion har gjort sig kända för sina fina överföringar till dvd-mediet och förmågan att gräva fram, och producera, fördjupande och intressant extramaterial. Short Cuts är inget undantag och visar upp en imponerande kvalité på både ljud och bild (Robert Altman själv har godkänt bildöverföringen). Nu är det ingen film som lever på ett dynamiskt surroundljud, men den hela tiden närvarande filmmusiken låter fylligt och dialogen är klockren. Också extramaterialet håller mycket hög klass med Luck, Trust and Ketchup: Robert Altman in Carver Country och To Write and Keep Kind som de starkaste filmade inslagen. Dessa två dokumentärer, den första om inspelningen av filmen, den andra om författaren Raymond Carver, klockar tillsammans in på över två timmar och är fullspäckade av intressanta fakta och är dessutom mycket underhållande. Dessutom följer en bok med Raymond Carvers nio noveller och den dikt som utgjort basen till filmens manus av Altman och Frank Barhydt (Luck, Trust and Ketchup tar själklart upp hur anpassningen gick till) som tillför filmupplevelsen ytterligare en dimension; för att inte tala om en nyfikenhet att läsa mer av Carver. Lägg till detta en inlaga med en trevlig essä, bortklippta scener, ett samtal mellan Robert Altman och skådespelaren Tim Robbins och mycket mer som genomgående håller god standard, så är en fullpoängare på alla områden oundviklig för Short Cuts.

Short Cuts - The Criterion Collection (Short Cuts, USA 1993)

Etiketter: