filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

lördag, april 23, 2005

Intolerable Cruelty [DVD]

Källa: IMDB
Producenten påstår det, skådespelarna påstår det, ja till och med bröderna själva påstår det. Och jag kan bara hålla med; Intolerable Cruelty är bröderna Ethan och Joel Coens mest kommersiella film hittills (möjligen undantaget The Ladykillers, men den har jag inte sett). Två superstjärnor står i centrum, George Clooney och Catherine Zeta-Jones, i denna historia om skilsmässor, främst sådana som görs upp i domstol. Kanske är det ett aktuellt ämne, men Coen-brödernas normala absurdism och skärpa ser vi inte mycket av. Lagom roligt verkar vara devisen, på ett lite gammaldags och tokigt vis; lustiga grimaser, kollisioner med väggar och ännu fler galna miner. Clooney är faktiskt helt okej på slap-stick, men det är i samspel med Zeta-Jones som han, och filmen, fungerar allra bäst. Billy Bob Thornton gör ett kort och inspirerat gästspel och ytterligare ett par välspelade biroller lyfter totalintrycket. Faktum kvarstår, så här svag har en Coen-film aldrig varit.

Ljud, bild & extra
Intolerable Cruelty är ingen film som ställer stora krav på hur ljudet framställs, det är dialogen som är huvudsaken. Det låter ändå riktigt bra med en tydlig och framtung ljudbild. Det visuella har det lagts mer krut på, inte minst med tanke på de tvålfagra huvudrollsinnehavarna och rikemansmiljöerna. Och visst gör bilden stjärnglansen och lyxen rättvisa, men utan att briljera. Extramaterialet består av ett par ointressanta bakom kulisserna-filmer, antagligen tänkta för marknadsföring, och några bloopers; allt som allt en knapp halvtimmes bortkastad tid.

Intolerable Cruelty (Intolerable Cruelty, USA 2003)

Etiketter: