filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

måndag, april 11, 2005

Easy Rider [DVD]

Dennis Hoppers regidebut Easy Rider från 1969 lämnar ingen oberörd. Vare sig du fascineras av det USA som Hoppers och Peter Fondas rollfigurer Billy och Wyatt korsar på sina motorcyklar, eller bara njuter av bilderna och den grymma filmmusiken, så är det svårt att vara likgiltig inför Easy Rider. Att filmen uppnått klassikerstatus är inte så svårt att förstå, om inte annat för sitt sätt att visa upp USA:s mångfald i slutet av 1960-talet.

Källa: IMDB
Samma äkthetskänsla vilar över hur Hopper beskriver konservatismens fula ansikte i landets södra delar, som över bilden av ett flummarkollektivet i Texas. Jack Nickolsons insats som lätt alkoholiserad advokat är oförlömlig, men ändå bara ett exempel i en lång rad starka skådespelarprestationer från både proffs och amatörer. Filmen spelades nämligen in på resande fot, hela produktion var mobil, och aktörer plockades ut bland lokalbefolkningen varefter de behövdes.

Ljud, bild & extra
Trots att Easy Rider har mer än 35 år på nacken, så har man lyckats skaka liv i både ljud och bild på ett föredömligt sätt. En hel del av smuts och repor från originalet har städats bort (eller så har man lyckats hitta ett välbevarat källmaterial), och färgerna återges med fin lyster. I mörkare partier är det svårt att urskilja mycket till detaljer, men i stort är det en fin bild vi bjuds på. Ljudet är framtungt och den nya 5.1-mixen gör inget större bruk av de bakre högtalarna, men dialogen hörs skapligt och musiken låter fylligt, och tillåts dominera när den ska göra det. Värt att nämna bland extramaterialet är ett intressant kommentarspår med Dennis Hopper, men framförallt den nyinspelade, timmeslånga dokumentären Shaking the Cage där vi får träffa Hopper, Peter Fonda och många andra från gänget framför och bakom kameran. Tiden spenderas mestadels åt att berätta om filminspelningen men säger också mycket om tidsandan som då rådde, både inom filmindustrin men också i landet i stort. Det är inget snack om saken, den här utgåvan av Easy Rider lyckas leverera på alla fronter.

Easy Rider (Easy Rider, USA 1969)

Etiketter: