filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, april 06, 2005

THX 1138 [DVD]

George Lucas och Francis Ford Coppola skapade i slutet av 1960-talet produktionsbolaget American Zoetrope. Inspirerade av bland annat ett danskt filmkollektiv, lockade de unga filmskapare med ett alternativ till de tunga filmstudiorna i Hollywood. Uppbackade med pengar som Coppola fått Warner Bros att hosta fram får Lucas äran att göra sin, och American Zoetropes, första långa spelfilm. THX 1138 utspelar sig i någon form av alternativ värld, antagligen jorden i en inte alltför avlägsen framtid, där byråkratiska krafter styr, allt är övervakat av kameror och konsumtion är upphöjt till del av religionen. Droger håller människornas känslor i schack, tar bort behovet av kärlek och höjer deras kapacitet för arbete. THX är beteckningen på en man, spelad av Robert Duvall, som av sin kvinnliga rumskamrat LUH (Maggie McOmie) lockas bort från de kontrollerande substanserna och in i en berusande tillvaro där känslor är närvarande. Deras kärleksaffär upptäcks och de skiljs åt och spärras in som brottslingar. THX inser dock, när han kommit ur drogernas bedövande påverkan, att den hårt kontrollerade omgivningen, och även hans fångenskap, mer är en effekt i människornas sinnen än faktiska murar och lås. Han bestämmer sig för att ta sig ut, fastän han inte har någon aning om vad som väntar honom.

Källa: IMDB
George Lucas lyckade med sin bitvis abstrakta och visuellt genomtänkta debut skapa en alternativ verklighet ljusår från den som några år senare gjorde hans namn världskänt. Vi kastas rakt in i den främmande världen och får sedan lära oss nya saker om hur den fungerar så länge filmen håller på. Resultatet är tankeväckande, många gånger en smula svårtillgängligt, men genomgående fina skådespelarinsatser och ständigt nya intryck gör THX 1138 till en spännande och gripande upplevelse. Den "filosofiska" andra akten kan kännas långsam, men även den har betydelse för det totala intrycket, nämligen att vi har att göra med en unik och stimulerande film. En film som också skulle visa sig vara startskottet för en av våra mest inflytelserika filmskapare i modern tid.

I den här Director's Cut-utgåvan har Lucas, precis som med den ursprungliga Star Wars-trilogin som släpptes på dvd förra året, infogat vissa datorgenererade förändringar. Flertalet av dessa bidrar till att förstärka intrycket av världens omfång och komplexitet på ett sätt som var omöjligt för 35 år sedan, och bidrar definitivt till att skapa en övertygande värld. Jag ska i samma andetag erkänna att jag bara sett filmen i originalutförande en enda gång tidigare, det är säkert 15 år sedan, och kan inte avgöra om filmen som helhet vunnit på dem.

Ljud, bild & extra
Ljud och bild har i till denna dvd-utgåva restaurerats med stor omsorg och resultatet är lysande. Bilden är befriad från skräp och repor, och återger både skarpaste vitt och skuggiga, mörka partier med klarhet och skärpa. Ljudet, även om dialogen ibland låter burkig, är i sin nya 5.1-mix tydligt, dynamiskt och fylligt. Bäst bland extramaterialet är kommentarspåret med regissören Lucas och Walter Murch (som bland annat var med och skrev manus) och den timslånga dokumentären A Legacy of Filmmakers: The Early Years of American Zoetrope. Här berättas allt om hur Coppola, tillsammans med George Lucas, startade produktionsbolaget och hur det kom att påverka sättet att producera film i USA. Dokumentären går verkligen på djupet i ämnet och är närmast ett måste för alla som är intresserade av amerikansk filmhistoria i allmänhet och fenomenet Lucas i synnerhet. Denna dubbeldiskutgåva innehåller dessutom ännu mer belysande och underhållande extramaterial, och jag rekommenderar den varmt.

THX 1138 - Director's Cut (THX 1138, USA 1971 & 2004)

Etiketter: