filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, april 06, 2005

Hellboy [DVD]

Guillermo del Toro gör mig inte besviken med sin filmatisering av Mike Mignolas rödhudade avkomma från helvetet i Hellboy. Flera gånger tidigare har del Toro visat att han klarar av att göra starka filmer på övernaturliga teman, där två av mina favoriter är hans debutfilm Cronos (1993) och The Devil's Backbone (El Espinazo del diablo, 2001). Snygga, svettiga actionsekvenser varvas med partier av karaktärsutveckling som inte alls behöver skämmas för sig bland andra alster sprungna ur seriemagasinens värld. Ron Perlman är perfekt som Hellboy och Karel Roden gör skurken Rasputin elegant elak. Ingen av aktörerna faller helt utanför ramarna vilket gör Hellboy till ett tämligen välspelat spektakel.

Källa: IMDB
Budgeten del Toro haft att hålla sig till har inte gått av för hackor och pengarna verkar vara väl använda. Snyggt och klanderfritt filmat, med häftiga miljöer och fullt acceptabla (även om jag sett vassare) datoranimationer och specialeffekter, kvalificerar sig Hellboy bland de med mest glänsande yttre. Med undantag för det röriga och bleka slutet så är detta en riktigt tillfredsställande serietidningsrulle.

Ljud, bild & extra
På bildfronten snackar vi referenskvalité, de enda bristerna värda att nämna är posterisering vid ett par tillfällen. Klara färger, knivskarpa detaljer och en svärta som bara döljer det den ska göra, mycket bättre än så här blir det inte. Också ljudspåret håller mycket hög klass och håller samtliga högtalare i arbete. Jag saknar visserligen ett DTS-spår, men när Dolby Digital 5.1 låter så här vasst finns egentligen ingen anledning att klaga. Extramaterialet är rikligt och intressant och ligger utspritt på alla tre skivorna; kommentarspår med regissören Guillermo del Toro, ett exklusivt utdrag ut Rasputins dagbok i form av en booklet, borttagna scener, dokumentärer och mycket, mycket mer, kan hålla den intresserade upptagen många timmar.

Hellboy - Director's Cut (Region 1) (Hellboy, USA 2004)

Etiketter: ,