filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

torsdag, maj 19, 2005

My Movie Business - A Memoir (John Irving) [Bok]

John Irving skriver i My Movie Business - A Memoir om sin relation till filmindustrin. I ena änden av skalan har Irving haft den passiva rollen som romanförfattare vars alster anpassas till filmmanus av andra. Hotel New Hampsire (1984) är ett sådant exempel där filmmakarens ambition var att få med så mycket som möjligt från förlagan, medan Garp och hans värld (1982) antog en friare atityd gentemot originaltexten. Den andra extremen av inblandning representeras av Ciderhusreglerna (1999) där Irving inte bara skrev manus utan också deltog under inspelningen som stöd för regissören Lasse Hallström. Det är vid den senare filmen som större delen av denna memoar uppehåller sig och han går i detalj igenom de förändringar han gjorde gentemot romanen. Det är tydligt att Irving uppskattade att arbeta tillsammans med vår svenske världsregissör, som här får äran att representera den "goda sidan" av filmindustrin.

Irving ägnar också en hel del utrymme åt sin farfar, kvinnoläkaren Frederik C. Irving, som varit en av hans förebilder som författare, och också en stor inspirationskälla till temat i Ciderhusreglerna. Det är tydligt att den gamle mannens syn på världen haft stor inverkan på John Irving och hans böcker, och senare också filmer baserade på dessa. Vidare tar Irving upp sin syn på filmindustrin och dess likheter och skillnader i förhållande till den litterra motsvarigheten. Den egna världens brister till trots så avundas han inte filmskaparnas bekymmer att sällan ha full kontroll över sina verk, och därför verkar han också ganska nöjd med det karriärsval han gjort. Att han dessutom tillåts brodera ut rejält i sina romaner, och där har betydligt mer tid på sig att låta sina karaktärer utvecklas och fördjupas, är helt klart något han föredrar.

My Movie Business - A Memoir är intressant och underhållande läsning. John Irvings perspektiv från "utsidan" känns fräscht och relevant, och han levererar sina insikter och kommentarer med ett härlig, svulstigt språk. Att han skriver med en stor portion humor gör förstås inte boken svårare att ta till sig.

Utöver de filmer jag nämner här i min recension härstammar också följande, på ett eller annat sätt, från John Irvings penna:
The Door in the Floor (2004), baserad på romanen Änka i ett år (A Widow for One Year)
Simon Birch (1998), baserad på romanen En bön för Owen Meany (A Prayer For Owen Meany)

My Movie Business - A Memoir (John Irving, Garp Enterprises Ltd. 1999)

Etiketter: