filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

torsdag, maj 19, 2005

Miller's Crossing [DVD]

Källa: You Know, for Kids!
Miller's Crossing är en av Coen-bröderna Ethans och Joels mörkare filmer. Deras unika stil till trots; det är sällan särskilt svårt att skilja deras alster från andras, och Miller's Crossing är inget undantag. Historien om gangsterbossen Leos (Albert Finney) högra hand Tom Reagan (Gabriel Byrne) och hans roll i maktkampen mellen gangsterfallanger i en amerikanskt 30-talsstad är filmunderhållning på allra högsta nivå. Minnesvärda karaktärer och oförutsägbar intrig gör att berättelsen lever upp till högt ställda förväntningar vad avser innehåll. I vanlig ordning visar också bröderna hur snygg film ska göras; kameraarbetet och klippningen, scenografin och kostymerna, allt håller yppersta klass.

Ljud, bild och extra
Även om det inte är någon stor portion extramaterial som erbjuds, så är det inget snack om SF:s utgåva av Miller's Crossing gör filmen rättvisa. Ljud och bild håller toppklass, kanske inte referenskvalité men ändå riktigt bra. Den skarpa bilden med djup, detaljerad svärta och en ljudbild som är detaljerad, ren och väl upplöst skäms inte för sig. Av det sparsamma extramaterial som ligger på skivan har samtalet med chefsfotografen Barry Sonnenfield mest att bjuda på. Han återger många intressanta detaljer kring tekniska lösningar under inspelningen och dessutom några kul anekdoter. Några korta intervjuklipp med ett par av aktörerna, trailers och ett litet fotogalleri tillför inte så mycket, men är inte helt bortkastad tid.

Miller's Crossing (Miller's Crossing, USA 1990)

Etiketter: ,