filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

fredag, februari 24, 2006

Dark Water [DVD]

Källa: BeyondHollywood.com
Åter igen konstaterar jag att asiatisk film inte riktigt är kompatibel med mig och min världsuppfattning. Västerländsk film, eller i vart fall från den engelskspråkiga världen, Skandinavien och medelhavsländerna, har många gånger fått mig att kapitulera fullständigt. Gång på gång inser jag dock att hur bra dessa asiatiska filmer än är kommer de nog aldrig att knocka mig fullständigt.

Hideo Nakatas Dark Water är ett lysande exempel på det, precis som hans tidigare succéfilm Ring (Ringu 1998). Sättet människor förhåller sig till varandra och de normer som gäller gör å ena sidan att filmen lika gärna kunde utspela sig på en annan planet med aliens i huvudrollerna. Jag fattar helt enkelt inte varför folk beter sig som de gör. Å andra sidan är spänning och fasa något så universellt att det når över alla kulturella gränser. Och det är här Dark Water är genial. Mitt i det vardagliga, det normala, gömmer sig det fasansfulla. Inte bara i form av en flicka som spökar i det vattenskadade rucklet till hyreshus som är skådeplatsen, utan också i form av mer verklighetsnära ting. Rädslan att förlora sitt barn eller sitt arbete, och den kalla likgiltigheten ifrån omvärlden.

Dark Water dryper av stämning från början till slut. Obehaget är omöjligt att skaka av sig och en halvtimme från slutet var jag helt enkelt tvungen att ta en paus och hälla upp en stadig whisky. Då, och först då, kunde jag samla kraft att se färdigt filmen. Och tro mig, jag avstod dropparna vatten i glaset jag annars brukar spä med.

Bild, ljud och extra
Den här asiatiska region 3-utgåvan bjuder på riktigt bra ljud i form av ett DTS 6.1 ES-spår. Dynamiken i dialog, miljöljud och musik imponerar. Långa stunder är filmen nästan helt tyst, men ofta ackompanjeras den kusliga handlingen av allehanda vattenrelaterade ljud och stämningshöjande musik. Bilden är inte lika bra. Den är alltför mjuk vilket resulterar både i relativt låg detaljnivå och urvattnad svärta. Men det är aldrig störande för ögat eller svårt att se vad som händer, så klart godkänt betyg blir det ändå. Extramaterial saknas helt på denna utgåva.

Dark Water (Honogurai mizu no soko kara, Japan 2002)

Etiketter: