filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

måndag, februari 27, 2006

Station Agent [DVD]

Källa: IMDB
Station Agent slutar abrupt, men likväl perfekt. Precis som resten av den får det en att fundera, inte bara över filmen utan också över ens egen tillvaro och värderingar. Det här är en berättelse om kravlös vänskap mellan tre väldigt olika människor, två ensamvargar och en supersocial. Fin (Peter Dinklage) tar, när han oväntat får möjlighet, chansen att fly från storstan. Som småväxt har han sedan länge tröttnat på människors blickar och kommentarer. Olivia (Patricia Clarkson) har dragit sig tillbaka både socialt och mentalt efter en personlig tragedi. Hon bor ensam i sitt hus där hon spenderar tid med sina tankar och målning. Joes (Bobby Cannavale) ensamhet är däremot inte självvald, han har hamnat mitt ute i obygden för att ta hand om sin sjuka pappas affärsverksamhet. Ovilligt låter Fin och Olivia den pratglade Joe förföra dem med sin charm och lust till livet.

Men Station Agent är en inte bara en film om hur ensamheten är trevligare tillsammans med vänner, utan också om fördomar. Det mest slående är att inse att det inte bara är genom öppen hänsynslöshet man kan göra andra människor illa, utan också genom tanklös välvilja. Ens egna undertryckta fördomar kan kanske göra mer skada än de uttalade? Med en stor portion humor och massor av värme vinner den här stillsamma lilla filmen mitt gillande. Trion som spelar de ledande roller passar perfekt. Peter Dinklage och Patricia Clarkson går iland med uppgiften att få liv i sina tillknäppta karaktärer. Joes lite burdusa medmänsklighet kunde lätt ha känts onaturlig, men inte i Bobby Cannavales sköna tolkning. Som film betraktat kunde Thomas McCarthy helt enkelt inte ha lyckats bättre med sin regidebut.

Bild, ljud och extra
Både bild och ljud är bra utan att för den skull nå referensklass. Bra skärpa, fin färgåtergivning och minimalt med skador och störningar karaktäriserar bilden. Ljudet är dialogdrivet och fungerar som sådant utan problem. Musik och de ljudeffekter som förekommer låter också bra. Extramaterialet är textbaserat och inte mycket att hetsa upp sig inför.

Station Agent (The Station Agent, USA 2003)

Etiketter: