filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, januari 31, 2006

Wimbledon [DVD]

Källa: imdb
Mångsidige brittiske regissören Richard Loncraines (Band of Brothers, Richard III) Wimbledon är något så ovanligt som en hybrid av romantisk komedi och sportfilm. Visst har det gjorts förut, ett lyckat exempel är Jerry Maguire, men sällan fungerar sportelementen så här pass bra. Tro nu inte att Wimbledon är något filmiskt mästerverk, långt därifrån.

Bäst är tennissekvenserna. Läckert kameraarbete (inspirerat av moderna actionfilmer), rapp klippning och näst intill osynliga specialeffekter gör matcherna både underhållande och övertygande. Paul Bettany i den manliga huvudrollen är perfekt som det åldrande proffset som gör sin sista stora turnering. Kirsten Dunst är inte lika klockren som den unga tennisstjärnan på lägger världen för sina fötter. Men de funkar bra tillsammans, vilket gör att filmen aldrig riskerar att haverera i sockersött dumflum.

Men handlingen och dialogen hamnar flera gånger på fel sida om banaliteternas gräns och det sentimentalt konstlade får det riktigt att krypa i kroppen på mig. Att flera av de komiska momenten inte är särskilt roliga lägger jag också till minuskontot. Men det positiva överväger det negativa och Wimbledon lyckas faktiskt med konststycket att balansera romcom och sport.

Bild, ljud & extra
Dvd:n visar upp Wimbledon från sin bästa sida. Bilden är mycket bra med fin skärpa och klara färger. Också ljudet är bra och levererar klar dialog, maffig musik och dynamiskt ljud. Under tennismatcherna kommer surroundeffekterna till användning, mest för publikljud. Extramaterialet utgörs av ett intressant, oväntat självkritiskt kommentarspår och ett gäng korta featuretter av varierande kvalité. Bollkontroll om specialeffekterna är riktigt bra, resten mer umbärligt.

Sammanfattning
Som romantisk komedi tämligen medioker, men uppblandad med bra tennissekvenser, hög teknisk kvalité, stark regi och bra skådespel är Wimbledon ändå bättre än så. När dessutom extramaterial kompletterar filmen så pass väl, är dvd:n helt enkelt väl värd att avnjuta.

Wimbledon (England/Frankrike 2004)

Etiketter: