filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

måndag, januari 16, 2006

Me and You and Everyone We Know [Bio]

Källa: OutNow
Miranda July har tagit världen med storm med Me and You and Everyone We Know. Inte så konstigt kanske med tanke på med vilken befriande lätthet hon tar upp svåra ämnen. På pappret låter exempelvis barns sexualitet som ett oerhört laddat ämne, men July låter filmen tala sitt enkla, okomplicerade språk, helt utan pekpinnar. Inte ens de som på ytan verkar mindre sympatiska, och som i vilken annan film som helst säkert visat sig vara både våldsverkare och allmänt perverterade, är egentligen så långt från oss vanliga dödliga. Visst märks det att Miranda Julys bakgrund är performance-artistens, små kluriga formuleringar och betraktelser av vardagen duggar tätt, och det färgar förstås också av sig på karaktärerna. De verkar allihop ha en liten konstnär i sig som bara längtar efter att få blomma ut. Men det kanske är så det är?

I Me and You and Everyone We Know får vi träffa den nyligen separerade Richard (John Hawkes) som bor med sina två barn Peter (Miles Thompson) och Robby (Brandon Ratcliff). Richard jobbar som säljare i en skobutik och träffar där performance-artisten och färdtjänstchauffören Christine (Miranda July). Redan vid första mötet förstår Christine att hon och Richard är ämnade för varandra. Frågan är bara hur hon ska få honom att fatta, han som har fullt upp med att reda ut sina egna känslor efter skilsmässan och relationen med sina söner. Även om detta är ramen för handlingen hinner vi träffa flera personer, i alla olika åldrar, som söker kärleken och utforskar sin sexualitet. Allt andas samma hopp och värme, och ändå hinner Miranda July klämma in lite sorg på ett hörn också. Här finns nog inte mycket att hämta för förhärdade cyniker, men för alla med en gnutta humor i behåll och en inte alltför inskränkt syn på sina medmänniskor, väntar en härlig upplevelse i biomörkret.

Me and You and Everyone We Know (USA 2005)

Etiketter: