filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, november 02, 2005

Shiri - Terrorns ansikte [DVD]

Källa: BeyondHollywood.com
Den sydkoreanska actionthrillern Shiri för tankarna till Bond-filmerna, men i asiatisk tappning. Med ingredienser som terror, skottlossning och nedräknande bomber på en politiskt laddad arena känns upplägget ganska bekant. Att filmen utspelar sig i Nord- och Sydkorea gör dock att Shiri inte upplevs som en kopia, vilket förstås också kan ha att göra att de koreanska hemliga agenterna inte heller har 007:s karisma. Shiri går ut i högt tempo och varvar sedan scener som för handlingen framåt med fartfylld, om än traditionell, action. Så långt väl, men när dialogen allt som oftast gränsar till övertydlig och merparten av den action som bjuds består av stora eldvapenstrider blir det ganska snabbt tröttsamt. Att det hela sedan ackompanjeras av mestadels ohyggligt dålig musik gör det inte bättre. Lite logiska luckor till trots är annars manuset filmens styrka, med ett par kul knorrar på resans gång.

Bild, ljud och extra
Bra utan att nå referensklass, tycker jag sammanfattar Shiris presentation. Bilden håller högre klass än ljudet som lider av ett par brister. Det jag saknar mest är smartare användning av de bakre högtalarna, bara undantagsvis ligger riktningseffekter bak i ljudbilden, och en djupare bas. Jag tycker också att musiken ligger för högt i mixen, men det kan vara min olustkänsla inför musikvalet som är orsaken. Extramaterialet på denna dubbeldiskutgåva har jag inte tittat på. På andra håll har det fått skapligt betyg, dock med vissa anmärkningar på undertexterna.

Shiri (Swiri, Sydkorea 1999)

Etiketter: