filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

torsdag, november 10, 2005

Ghost Dog - The Way of the Samurai [DVD]

Källa: Gutek FILM
Jim Jarmusch filmer liknar inga andra och Ghost Dog är inget undantag. En samurairulle som utspelar sig i en nutida amerikansk storstad, ackompanjerad av laddad hip-hop. Håll med om att det är svårt att komma på någon annan film som passar in på den beskrivningen. Lågmält, filosofiskt och visuellt intressant spelas historien om Ghost Dog, en enstöring till kontraktsmördare som lever efter en österländsk krigarkod, upp. De utdragna scenerna känns aldrig sega, det är snarare som om Jarmusch likt en skicklig musiker håller länge på en ton, men inte längre än att den fortfarande är njutbar. Beroende på scenernas karaktär blir resultatet ett meditativt lugn, en växande anspänning eller insikt i figurernas sätt att tänka.

Minsta roll spelas av duktiga skådisar, men det är Forest Whitaker som bär filmen på sina stadiga axlar. Han är perfekt som den fåordige mördarmaskinen som lever sitt liv med få vänner och oändlig trohet mot sin mästare och uppdragsgivare Louie (John Tormey). Louie tillhör en maffiafamilj som vänder sig mot Ghost Dog. Konsekvensen blir ett krig där Louies och Ghost Dogs lojalitet mot varandra sätts på prov. Ghost Dog är med all säkerhet en film som lämnar rena actionvänner besvikna, men för alla som ser den utan förutfattade meningar väntas en veritabel högtidsstund.

Bild, ljud & extra
Både ljud och bild är viktiga komponenter i Ghost Dog där klippning och soundtrack kraftigt bidrar till filmens rytm. Presentationen kunde ha varit bättre men de brister som finns stör inte helhetsintrycket nämnvärt. Digitala bildstörningar och svårigheter att se detaljer i mörka scener drar ner betyget på bilden. Ljudet lider inte av några speciella problem, men så mycket till surroundljud är det inte. Huvudsaken är ändå dialogen (den här utgåvan saknar textning) och RZA:s musik och den låter fullt acceptabelt med skärpa i de högre frekvenserna och skapligt tryck i basen.

Extramaterialet består av det sedvanliga, vilket bland annat förstås inkluderar bakomfilm, bortklippta scener och trailers. Mest givande är nämnda bakomfilm i form av ett dryga tjugo minuter långt promotionprogram för teve, vilket förstås innebär en del smicker och upprepningar, men också en del intressanta fakta om hur filmen kom till. De 6 minuterna kasserat material är också väl investerad tid, medan övriga inslag känns mindre nödvändigt. Som utgåva sett inte helt lysande men ändå fullt acceptabel då det i detta fall verkligen är filmen som är huvudsaken.

Ghost Dog - The Way of the Samurai (Frankrike/Tyskland/USA/Japan 1999)

Etiketter: