filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

fredag, juli 29, 2005

Requiem for a Dream [DVD]

Källa: MovieboX.se
Jisses, efter den käftsmällen är det inte lätt att komma på fötter igen. Jag garanterar att Darren Aronofskys (Pi) Requiem for a Dream inte lämnar en enda människa oberörd. Med sin unika stil och plågsamma innehåll kryper den under skinnet och blir omöjlig att skaka av sig. Harry (Jarred Leto) och alla i hans omgivning lever på drömmar och är alla beroende av något. Under filmens tre akter (passande nog döpta till sommar, höst och vinter) lär vi känna Harry, hans mamma (Ellen Burstyn), flickvän Marion (Jennifer Connely) och pundarpolare Tyrone (Marlon Wayans) på deras resa mot hägrande storslagna mål, men där slutdestinationen snarare är helvetet. Hjärtskärande och upprörande är det helt omöjligt att parera för den ena snytingen efter den andra. Aronofsky har till sin hjälp att skapa det här mästerverket haft en samling strålande skådespelare. Ni som påstår att Jared Leto inte kan agera har antagligen inte sett Requiem for a Dream. Här överglänses han bara av Ellen Burstyn som är fantastisk i sin svåra och mångfacetterade roll. Requiem for a Dream är ingen lättsam underhållning utan existerar på helt andra grunder; den har något att berätta.

Ljud, bild & extra
Presentationen är förstklassig, både ljud och bild håller högsta möjliga kvalité. Det visuella har spelat stor roll för regissör Aronofsky och det är trevligt att kunna konstatera att överföringen gör hans vision rättvisa. Ljudet är späckat med läckra surroundeffekter, på ett sätt som normalt bara action och storslagna äventyr brukar bjuda på. Allehanda effekter, musik (genomgående superb) och dialog rör sig genom hela ljudbilden på ett i ena stunden naturligt vis, i nästa surrealistiskt. Extramaterialet utgörs av dokumentärer, ett kommentarspår och det mesta av vad man kan begära. Darren Aronofskys kommentarer är genomgående det mest givande i den rejäla samlingen inslag som väl som helhet dessvärre inte är riktigt lika vasst som filmen i sig. Det vore å andra sidan att begära alltför mycket.

Requiem for a Dream (Requiem for a Dream, USA 2000)

Etiketter: