filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, juli 20, 2005

The Duellists [DVD]

Ridley Scotts (Alien, Gladiator) debutfilm The Duellists handlar om två officerare i Napoleons armé. Keith Carradine spelar D´Hubert,

Källa: The Nostalgia Factory
en gentleman och aristokrat som av tradition sätter heder högt. Harvey Keitel är Feraud som är en gatans man, utan pengar men med obegränsad stolthet. En bagatell får honom att utmana D´Hubert på en duell på liv och död, men Feraud blir skadad och måste ge upp. Sårad stolthet gör att han genom årens lopp tar varje chans att återigen utmana D´Hubert; omständig- heterna gör dock att duellerna alltid måste avbrytas. D´Hubert försöker hela tiden undvika konfrontation; han vill egentligen inte döda Feraud och inser att det hela antagligen kommer att sluta med att han själv får plikta med sitt liv.

Deras utdragna och seglivade fiendeskap kan ses som en metafor för krigets mekanismer, men lika gärna som en berättelse om hur heder, stolthet och ära lätt förstör mer än bidrar till lycka och mening. Som berättelse sett är The Duellists inte så märkvärdig, men till formen är den betydligt intressantare. Sir Scott hade redan vid inspelningen av The Duellists lång erfarenhet som reklamfilmsmakare. Ljussättning och foto håller hög klass och många gånger påminner resultatet om målningar från tidsperioden filmen utspelar sig i; många scener är komponerade som stilleben som får liv. En av filmens starka sidor är helt klart som vackert porträtt av tidsepoken. En annan är skådepeleriet som genomgående håller mycket god klass, det är många kända namn som glimtar förbi i mindre roller, och det förmår att ge liv åt historien. Ja, om någon film förtjänar epitetet "bortglömd pärla" så är det Ridley Scotts regidebut.

Ljud, bild & extra
The Duellists är en lågbudgetproduktion, men det går det inte att se. Kostymer och dekor är tidstypiska och helt trovärdiga. Filmens ålder syns visserligen på de repor och den smuts som förekommer rekt igenom, men skärpa och färgåtergivning är strålande. Filmen har till den här dvd-utgåvan förärats en ny 5.1-mixning, men det hörs inte så mycket av. Det går inte att höra någon större skillnad mellan det ljudspåret och Dolby Surround-spåret som också medföljer. Lite efterklang av musik och pistolskott är i stort sett det enda som hörs i de bakre högtalarna och subben behöver inte heller jobba hårt. Dialogen låter bitvis lite dämpad, men i stort sett gör den framtunga ljudbilden ett gott arbete, nog för att fungera väl i filmen.

Extramaterialet på den här utgåvan håller mycket god klass. Först och främst kan filmen ses med kommentarspår med Ridley Scott eller ett isolerat musikspår med kommentarer av kompositören Howard Blake. Båda spåren är intressanta och helst då Ridley Scotts som här fokuserar på hur det var att regissera sin första långfilm. Ridley Scotts första kortfilm, med brorsan och tillika regissörskollegan Tony (True Romance, Man On Fire) i huvudrollen, finns här att beskåda i sin helhet och ett nyinspelat halvtimmeslångt samtal med regissören är andra mycket sevärda inslag. Dessutom finns här standardbidrag som foton, storyboards och trailer.

Sammanfattning
The Duellists är en stark regidebut av Ridley Scott och det går här att ana kommande stordåd, dels för den fina personregin men framförallt för den visuella fest filmen är för ögat. Paramount har med den här utgåvan verkligen fått till det med bra ljud, utmärkt bild och en lysande uppsättning extramaterial.

The Duellists (The Duellists, England 1977)

Etiketter: ,