filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

onsdag, juli 13, 2005

Kingdom of Heaven [Bio]

Källa: IMDB
Så var det dags för ett nytt historisk mastodontdrama. Ridley Scotts korsriddareprojekt Kingdom of Heaven med Orlando Bloom i huvudrollen har föregåtts av en hel del skriverier. Tar den ställning för eller mot kristendomen respektive islam? Meningarna har gått isär men som jag ser det framställs de genuint troende på båda sidor som humana människor med stort medlidande och hög toleransnivå mot oliktänkande. Saracenerna men framförallt korsriddarna dras förstås med en hel del drägg som står för det inhumana och trångsinta. Allt väl, ingen sida framställs egentligen som bättre eller värre än någon annan, i slutändan är ändå alla människor.

Nog om detta, är filmen bra? Nja, jag är ganska besviken på den gode Sir Scott, jag vet ju att han kan berätta engagerande historier bara han vill. Kingdom of Heaven innehåller ett par snyggt iscensatta slag, storslaget och vackert foto, fantastisk dekor och en rejäl dos hyfsat skådespeleri. Men det brister på framförallt två områden.

Först och främst fungerar inte själva historien om den fåordige änklingen och smeden Balian (Bloom) som får ärva ett gods i det förlovade landet. Mot allt rim och reson, utan träning eller erfarenhet, på relativt kort tid, kan Balian föra sig bland "fint folk" och slåss som en krigare. Att han sedan kommer från vildmarken till civilisationen och där lär folk hur man hittar vatten är bara för mycket. Nä, bakgrundshistorien är så ologisk och slarvigt berättad att grunden som filmen vilar på svajar betänkligt redan från allra första början.

Nästa problem är Orlando Bloom. Han gör inte på något sätt bort sig, men i de stunder där karisma och pondus skulle kunna få gestaltningen av Balian att fungera räcker han helt enkelt inte till. När han talar till folket inför ett stort slag kan jag inte låta bli att längta efter en motsvarighet till Mel Gibsons mäktiga svada inför mannarna i Braveheart - så ska det låta!

Kingdom of Heaven är en stor dos spillt krut, men med lite tur kanske Ridley Scott kan få till en schysst Director's Cut för dvd-marknaden där han tar sig tid att åtminstone få till en fungerande bakgrund för centralkaraktären.

Kingdom of Heaven (Kingdom of Heaven, USA 2005)

Etiketter: ,