filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

fredag, juli 29, 2005

Batman Begins [Bio]

Källa: IMDB
Kapow! Eller kanske inte riktigt, inte i den här tappningen i regi av Christopher Nolan (Memento). Batman Begins markerar en återgång till den mörka värld som vi lärt känna genom Tim Burtons två Batman-filmer och den senare inkarnationen seriealbumen av skapare som Frank Miller och Jeph Loeb. Men inte desto mindre verkar den som en fullträff i solar plexus.

Batman Begins lyckas med konststycket att båda fungera på ett dramatiskt plan och som ett hisnande serietidningsäventyr, utan att vattna ut berättelsen. Gott och väl halva filmen ägnas åt att ge Bruce Wayne en bakgrund som täcker allt från vad som orsakar hans skräck för fladdermöss till hur han skapar den välkände brottsbekämparen i Gotham City. Resten av tiden kämpar han mot skurkar, av vilka Fågelskrämman (Cillian Murphy) är ruskigast med sin mask och sitt kemiska panikskapande vapen.

I Christian Bale har vi också äntligen en skådespelare som gör Bruce Wayne och Batman-legenden rättvisa. Utseendemässigt är han perfekt och han missar inte ett enda tillfälle att visa vad som rör sig i karaktärens huvud, inte ens när masken täcker det mesta och han bara har käkmusklerna att agera med. Batman Begins är något så ovanligt som tungsint, rolig, nattsvart och hissande häftig på en och samma gång. Inte nog med att det är den starkaste Batman-filmen hittills; jag undrar om inte Sin City till och med tappar sin plats i toppen på listan över sommarens bästa filmatiseringar av tecknade serier.

Batman Begins (Batman Begins, USA 2005)

Etiketter: ,