filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, mars 22, 2005

I hetaste laget [DVD]

När jag sett en klassiker lovar jag mig själv att göra det oftare, men likväl går det veckor utan att det blir av igen. Ibland är det verkligen belönande att ta sig i kragen och få det gjort, som i fallet med en gammal goding som I hetaste laget (Some Like It Hot), en höjdare till komedi som åldrats med den äran och som står sig än idag. Skådespelartrion Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis är magiska tillsammans i denna klassiker i regi av Billy Wilder. Sluresultatet är underfyndigt, snyggt och ständigt skrattframkallande. Storyn är kanske inget under av originalitet, men utförandet håller högsta klass och flera repliker och sångnummer är idag odödliga.

Källa: IMDB
Ljud, bild & extra
I hetaste laget har här av SF förärats en fin dvd-utgåva. Den restaurerade bilden har en fin lyster och skärpa - toppklass för en gammal svartvit rulle från 1959. Gamla filmer lider ofta av smuts och repor i bilden, men här har man lyckats reducera det problemet till en angenämt låg nivå. Ljudet har fått en ny 5.1-mixning och även om den inte bidrar till någon maffig surroundkänsla så är det tydligt, rent och helt klart njutbart. Extramaterialet är inte så mycket skryta med, men intervjun med Tony Curtis (ca halvtimmen) är väl värd att kika på.

I hetaste laget - Special edition (Some Like It Hot, 1959)

Etiketter: