filmtankar

Peter J Andersson tycker till om och resonerar kring film och media. En och annan film- och dvd-recension varvas med annat med anknytning till filmens underbara värld.

tisdag, november 01, 2005

Flicka med pärlörhänge [DVD]

Källa: imdb
1666 slutförde den holländske konstnären Jan Vermeer sin berömda målning Flicka med turban. Nästan 340 år senare blir Peter Webber klar med sin första biograffilm Flicka med pärlörhänge, baserad på Tracy Chevaliers roman med samma namn.

Scarlett Johansson spelar Griet, tjänsteflicka hos familjen Vermeer i Delft. Där utvecklas en förbjuden vänskap mellan den konstnärligt lagda Griet och Vermeer (Colin Firth), som ytterligare fördjupas av omständigheterna som följer efter mecenaten Van Ruijvens (spelad med lömsk pondus av Tom Wilkinson) hot att sluta köpa konstnärens tavlor.

Flicka med pärlörhänge är en uppdiktad historia om hur konstverket Flicka med turban kan ha kommit till. Med bilder snarare än ord spelas handlingen upp, ändå bli resultatet så mycket mer än en vacker yta. Och trots det makliga tempot och lågmäldheten som genomsyrar filmen finns här ett driv som gör att den ändå inte känns utdragen. Vi får se hur maktstrukturen fungerade, alltifrån tjänstefolkets undergivenhet till pengarnas makt över både artisten och husfrun. Men framförallt känns den osannolika relationen mellan Griet och konstnären äkta, sprungen ur deras gemensamma kärlek till det vackra och konsten.

Bild, ljud & extra
Med tanke på att ljussättningen, bildkompositionen och fotot får en att tappa andan, näst intill varje bildruta är som en målning från 1600-talets Holland, förtjänar Flicka med pärlörhänge bättre bild än vad som erbjuds på den här dvd-utgåvan. Det är framförallt kontrastnivåerna som har sina brister, med svärta utan detaljer och taskiga hudtoner som tydliga symtom. Lägg till alltför mycket kornighet i mörkare partier och en hel del småskador från källmaterialet. För att göra filmen full rättvisa krävs betydligt mer än så här. Ändå är inte bilden dålig, den kan bara bli så mycket bättre.

Den vackra originalmusiken är det dominerande inslaget i ljudmixen och den framträder på ett föredömligt sett. Också dialog och ljud från omgivningen ligger där de ska i ljudbilden. Överlag är detta ett riktigt bra och dynamiskt ljudspår, särskilt med tanke på att filmen är så pass lågmäld och fri från högljudda inslag.

Utan att direkt vara överväldigande, så finns här en del matnyttigt bonusmaterial. Kommentarspår med regissören Peter Webber och filmens producent Andy Paterson är lättsamt men ändå faktaspäckat. De båda verkar trivas bra ihop och har många minnen från inspelningen som de mer än gärna återberättar. Två bakomfilmer, några bortklippta scener (med valbara kommentarer) och filmens trailer kompletterar denna sektion. Sammantaget ett avslappnat och informativt extramaterial utan den trista promotionstämpel vi så ofta erbjuds.

Summering
Flicka med pärlörhänge lär inte tilltala några actionfanatiker, men för alla med ett öga för det estetiskt tilltalande är det här välspelade historiska dramat både fascinerande och engagerande. När sedan utgåvan håller så god klass som den gör, trots viss kritik mot bildkvalitén, är det bara att tacka och bocka.

Flicka med pärlörhänge (Girl with a Pearl Earring, England/Luxemburg 2003)

Etiketter: